August 11, 2021 | Redactie

Nieuwe Reeks Wereldpianisten In De Edesche Concertzaal, Van Lugansky Tot Giltburg

EDE - De Edesche Concertzaal pakt komend seizoen groots uit met de serie Wereldpianisten. Zes pianisten van wereldformaat, onder wie Nikolai Lugansky, Abdel Rahman El Bacha en Boris Giltburg, bespelen de befaamde Bösendorfer Imperial-vleugel. Ook de in Nederland niet eerder te beluisteren Spaanse pianist Luis Fernando Pérez doet de Edesche Concertzaal aan.

Bösendorfer Imperial

In de Edesche Concertzaal beluistert het publiek, naast de wereldtop aan pianisten, ook een van de mooiste vleugels in Nederland. De volledig op de sublieme akoestiek afgestemde Bösendorfer Imperial is, met zijn negen extra bastoetsen, bovendien het vlaggenschip van Bösendorfer. De zes wereldpianisten nemen de luisteraars mee door volledig op de Bösendorfer Imperial afgestemde programma's. Daaronder bevinden zich beroemde klassiekers uit het pianorepertoire zoals Liszts Pianosonate en Totentanz, Beethovens Mondscheinsonate en de 24 Preludes van Chopin.

Abdel Rahman El Bacha

De Oekraïense pianist Vitaly Pisarenko, winnaar van het Liszt Concours 2008, opent de serie op 18 september. Met muziek van Schubert en Liszt laat hij twee verschillende kanten van zijn muzikantenhart spreken. De zelden in Nederland te beluisteren Libanese pianist Abdel Rahman El Bacha vervolgt de serie op 13 november met onder meer Beethovens pianosonate 'Appassionata' en de 24 Preludes van Chopin.

Nederlands debuut Luis Fernando Pérez

Nog uitzonderlijker is het recital van de Spaanse pianist Luis Fernando Pérez. Op 15 januari maakt hij zijn Nederlandse debuut in de Edesche Concertzaal. Speciaal voor deze gelegenheid speelt hij muziek uit zijn thuisland, waaronder delen uit Albéniz' meesterwerk Iberia en El Amor Brujo van Manuel de Falla.

Nikolai Lugansky en het Franck-jaar

Nikolai Lugansky speelt twee van Beethovens bekendste pianosonates: de Mondscheinsonate en de Sturmsonate. Deze twee meesterwerken combineert Lugansky met pianomuziek van César Franck, die op 10 december 2022 precies tweehonderd jaar geleden werd geboren. Thomas Beijer kiest op 12 maart net als Pisarenko voor het contrast en plaatst Schuberts sfeervolle Moments musicaux tegenover Skrjabins stormachtige Derde Pianosonate.

Boris Giltburg

Boris Giltburg besluit de serie op 14 mei met Rachmaninovs Eerste Pianosonate en de h-moll Pianosonate van Liszt. Naar verluidt zijn beide sonates gebaseerd op Goethes toneelstuk Faust. Vooral Liszts sonate geldt als een van de hoogtepunten van het pianorepertoire waarin virtuositeit en diepgang volledig met elkaar in balans zijn.

Tags:

Pianisten: